Educatie
Educatie

Soldaat van Oranje, meer dan een musical.

Uniek project, speciaal voor het onderwijs.

 

Soldaat van Oranje - De Musical lanceerde in februari 2012 het Educatieproject, met als doel leerlingen vanaf 12 jaar de kans te geven de voorstelling tegen een gereduceerd tarief te laten beleven. 
 


 

De gedeelde theaterervaring nodigt leerlingen uit in dialoog te gaan over oorlog, vrijheid, het maken van keuzes, moed, vriendschap en opoffering met als decor een waargebeurd verhaal uit onze vaderlandse geschiedenis.

 

Op woensdag 11 april 2012 werd de eerste voorstelling voor leerlingen gespeeld. Deze ‘scholenmatinee’ was een mooie opmaat voor de 4 en 5 mei herdenkingen waar scholen veel aandacht aan besteden. Het Comité 4 en 5 mei verbond zich daarom ook enthousiast aan Soldaat van Oranje - De Musical als partner voor het Educatieproject. Vrijdag 4 mei werd voor de tweede keer een matinee exclusief voor scholen gespeeld.

 

“Met onze voorstelling hopen we de huidige generaties een aanleiding te geven om de persoonlijke verhalen over te leveren van (groot-)ouder op (klein-) kind. Zo kunnen we de collectieve herinnering levend houden: “Vrijheid geef je door!”, aldus Fred Boot, producent van Soldaat van Oranje - De Musical.

 

Vakoverstijgend onderwijsproject

Naast de voorstelling hebben leerlingen de mogelijkheid in de ontvangstruimte van de TheaterHangaar de tentoonstelling ‘Morgen is vandaag. Kun jij kiezen in oorlogstijd?’ te bezoeken. De tentoonstelling wordt aangevuld met een lesbrief, docentenhandleiding en lessuggesties op de websites www.alswijnietsdoen.nl. Dit biedt de mogelijkheid een vakoverstijgend onderwijsproject samen te stellen. Hieronder een paar voorbeelden:

 

Stedelijk Gymnasium Leiden

‘We behandelen in deze periode sowieso de Tweede Wereldoorlog. Om de leerlingen goed voor te bereiden op ons bezoek aan de musical heb ik met een collega een lessenserie van drie lessen ontwikkeld. Hierin hebben ze een presentatie moeten maken over de verschillende fases van de bezetting en de belangrijke gebeurtenissen in die periode. Leerlingen hebben daarnaast van te voren gedebatteerd over goed en fout in de oorlog en de keuzes waar mensen voor komen te staan in oorlogssituaties. Het materiaal was aangepast op het lesboek dat wij zelf gebruiken.’

 

SG de Rede Terneuzen
‘Ze hebben Soldaat van Oranje bekeken vanuit diverse invalshoeken. Met de leerlingen is afgesproken dat ze elk een recensie schrijven van de dag (dus vanaf het moment dat ze de bus instapten naar de theaterbeleving toe, tot thuiskomst). Er is ook gesproken over ‘hoe schrijf je een recensie? Waar let je op? Wat verwerk je er wel/niet in?. Deze moeten ze na de herfstvakantie (= 26 oktober) inleveren.’
 

Montessori College Oost Amsterdam

‘De Musical Soldaat van Oranje zal worden ingepland voor alle leerlingen in leerjaar 3 als zijnde de eerste culturele handelingsopdracht binnen het eindexamenvak CKV voor het VMBO. CKV moet in het VMBO in leerjaar 3 afgesloten worden met o.a. 4 handelingsopdrachten. Het MCO hanteert 5 handelingsopdrachten binnen één CKV Week. Uit de CKV Week 2015 zal één CKV dag naar voren schuiven: woensdag 29 oktober 2014. Elke handelingsopdracht omvat meerdere disciplines.

De culturele activiteit Soldaat van Oranje bestaat uit de volgende disciplines:

cultureel erfgoed/geschiedenis (waargebeurd oorlogsverhaal uit WO2),

theater/musical, muziek/dans, beeldend (imposant decor)

maar ook fotografie (tentoonstelling foyer)/film (trailer/korte docu van de making of).

Soldaat van Oranje heeft een educatie project, educatiemateriaal is gratis te downloaden: Lesbrief. Trailer/korte documentaire over het maken van de Musical Soldaat van Oranje. Fototentoonstelling in de foyer van de TheaterHangaar.’


 

               

 

Jongeren en oorlog

In opdracht van het Ministerie van VWS heeft het NJR Panel, in samenwerking met Comité 4 en 5 mei, het onderzoeksrapport ‘Jongeren over oorlog herdenken’ uitgebracht. Hieruit blijkt dat jongeren de herdenking van de Tweede wereldoorlog heel belangrijk vinden en wordt de aanbeveling gedaan om vooral vanuit persoonlijke verhalen aandacht te besteden aan de Tweede wereldoorlog, met inzet van hedendaagse middelen.

 

Stichting Educatieve Theaterprojecten - middelbare scholieren

In januari 2014 is de Stichting Educatieve Theaterprojecten opgericht met als doel het ontwikkelen en (doen) uitvoeren van educatieprojecten voor jongeren op basis van voorstellingen met een historisch en/of maatschappelijk thema, alles in de meest ruime zin van het woord. Het eerste educatieproject is Soldaat van Oranje - De Musical. De Stichting wil zoveel mogelijk middelbare scholieren de kans geven de voorstelling tegen een gereduceerd tarief te bezoeken. Informatie over de stichting vindt u op www.vtpeducatie.nl.  Wilt u als middelbare school op de hoogte worden gehouden over toekomstige educatievoorstellingen, graag mailen naar educatie@soldaatvanoranje.nl.   

 

Sponsor dit initiatief!

Mede dankzij de Stichting en de giften van diverse fondsen, waaronder het vfonds, het VSBfonds, Fonds 1818 en Stichting Zabawas heeft Soldaat van Oranje - De Musical 23 uitverkochte voorstellingen gespeeld voor ruim 25.000 leerlingen van het voorgezet onderwijs. De Stichting wil, vanwege de grote vraag, extra voorstellingen aanbieden en is daarom op zoek naar additionele fondsen en partners. Indien u relaties/partners wilt voorstellen, graag mailen naar educatie@soldaatvanoranje.nl.

 
MBO / HBO opleidingen
De productie wil naast middelbare scholieren ook  leerlingen van MBO en HBO opleidingen de mogelijkheid bieden om tegen een gereduceerd tarief deel te nemen aan het educatieproject. Belangrijk is dat het bezoek aan de voorstelling een educatief karakter heeft en ook dusdanig wordt voorbereid. Bijvoorbeeld middels een vakgebied als geschiedenis, toneel/theater, techniek enzovoorts. Of met een thema passend bij de voorstelling zoals keuzes maken. Wilt u als MBO/HBO opleiding op de hoogte worden gehouden over toekomstige educatievoorstellingen, graag mailen naar educatie@soldaatvanoranje.nl.  


Info

Stichting Educatieve Theaterprojecten: www.vtpeducatie.nl

Informatie en lessuggesties docenten/begeleiders www.alswijnietsdoen.nl

 


Concept en inhoud: Karin Kievit

Vormgeving: Peggy Osinga 

Laatste nieuws
Onthulling V-monument op 7,5 jarig jubileum Soldaat van Oranje - De Musical
Onthulling V-monument op 7,5 jarig jubileum Soldaat van Oranje - De Musical
Soldaat van Oranje – De Musical bestaat maandag 30 april zeveneneenhalf jaar. Dit jubileum staat die dag in het teken van de onthulling van het V-monument in de ... Lees verder
Soldaat van Oranje - De Musical nú verlengd t/m september - Nieuwe acteurs versterken cast
Soldaat van Oranje - De Musical nú verlengd t/m september - Nieuwe acteurs versterken cast
Soldaat van Oranje - De Musical is vanaf vandaag verlengd tot en met september 2018.    De voorstelling speelt sinds afgelopen zaterdag in een deels vernieuwde ... Lees verder
tickets
bereikbaarheid
nieuwsbrief
reacties
 • Josien HillebrandsIk vind de lange rit uit Groningen zeer de moeite waard.
 • RickEen musical waar woorden tekortschieten en gevoelens overheersen.
 • Patricia van der VeenSamen met mijn oma wel wat traantjes weggepinkt, zo mooi dus!
 • Jan Paul MatzeEen briljante voorstelling waar je zintuigen tot het diepste worden geprikkeld!
 • Tom BerendsIn een woord fantastisch! Soldaat van Oranje is geen musical, theater of toneelstuk, het is een belevenis zoals nog nooit eerder vertoond!
 • Mevrouw PlaatjeEindelijk een musical waar ook je vader, broer en man blij van worden!
 • WendyDe mooiste musical die ik tot nu toe gezien heb, een echte belevenis en ervaring.
 • Linda ZeinstraZeer indrukwekkende en unieke theaterervaring wat zorgt voor een interessante en onvergetelijke geschiedenisles voor de jongere generatie zoals ik.
 • Mevrouw NahuijsenEen betere musical dan Soldaat van Oranje zal er waarschijnlijk niet meer komen.
 • GerdaAdembenemend mooi. Nog kippenvel als ik er na 1,5 jaar aan terug denk…
 • Mevrouw HulseboschAdembenemend! Helemaal toen Willem Alexander en Maxima bij ons in de zaal zaten!
 • Anita SchoutenEen prachtige spectaculaire en meeslepende musical in een weergaloos theater!
 • Jeanine VermeulenSoldaat van Oranje - De Musical is de definitieve doorbraak van Nederland als hèt musicalland in de wereld.
 • MarianSoldaat van Oranje is een musical die je raakt tot in het diepst van je ziel.
 • K.P. JacobsSoldaat van Oranje is geen theater en geen musical, het is een ongeëvenaarde belevenis welke voor herhaling vatbaar is.
 • Helen van DeijlZo geweldig dat we drie keer zijn geweest! Eerste keer samen, tweede keer met de kinderen en derde keer met schoonmoeder, schoonzus en nicht. Je krijgt er geen genoeg van!
 • Winfred RooseNet als de film gaat deze musical de geschiedenis als de beste Nederlandse musical allertijde!
 • Cariene van den BurgGE-WEL-DIG! Spanning, romantiek, sensatie en indrukwekkend!
 • Mevrouw Reukers-BosHet zou geen musical genoemd mogen worden. Het is veel meer dan dat!
 • Lodie ZandvlietHet mooiste spektakelstuk ooit in het theater vertoond!!!!!!!!!!!!
 • Pauline HoenHet is het beste theaterstuk ooit. Alles klopt! Het woord musical doet Soldaat van Oranje geen eer aan.
 • Betty MatthijsenWat een grandioos spektakel, dit niveau is rijp voor Amerika, super genoten!!!
 • Mevrouw BrugmanHelemaal super, unieke ervaring die ik graag ook met mijn dochter wil beleven.
 • De heer OverzierDE MEEST VERNIEUWENDE EN ADEMBENEMENDE MUSICAL DIE ER IS!
 • De heer JongejanHet is een unieke beleving, meer dan een musical!
 • Cobie van der LindenWarm om mijn hart, en kippenvel met menige tranen erbij.
 • Natasha ten VaanholtNee ben nog niet geweest… Hou absoluut niet van Nederlandstalige musical, maar deze lijkt me zo goed opgezet dat ik hem heel graag zou willen zien.
 • Marcel FerrageauMet afstand de mooiste Nederlandse musical ever!
 • Lineke WillerEen geweldig, tot nu toe ongeëvenaarde, levensechte musical, die je gezien moet hebben!
 • Dhr J. BuisBen geen musicalfan, maar dit spektakel heb ik gelukkig mogen meemaken.
 • Mevrouw van CatzEen musical die zich duidelijk onderscheidt van andere musicals en mij echt heeft ontroerd.
 • De heer ZwiggelaarOogverblindend… Zover het oog kan reiken in een fantastisch décor.
 • Mevr. A. KruijffDe meest enerverende, ontroerende, gaafste, indrukwekkendste en mooiste voorstelling ooit!
 • Jose SchipperIk was sceptisch vooraf, maar het was een enorme belevenis om deze avond bij te mogen wonen.
 • Robert GentisBloedstollend, zenuwslepend, adembenemend en onvoorstelbaar, wat daar wordt neergezet, en daardoor een terechte megahit!!
 • Rika BekkemaIs er nog een superlatief voor supervet?!
 • Mevrouw M. TilderVan het begin tot eind sprakeloos, vol verwondering en tranen met tuiten gehuild. Nog nooit zoiets moois gezien. Voor herhaling vatbaar!
 • De heer LijffijtGeraakt en gegrepen van begin tot eind, een meeslepende reis door het zo sterke verhaal!
 • Mevrouw De Lang-RondeHoezo een zin, een woord, GEWELDIG
 • Martijn van BeckhovenSoldaat van Oranje is de meest unieke, emotionele en alles overtreffende musical-ervaring ooit!
social_media
Instagram